کتاب «اتحادیه اروپا پس از برگزیت، بحرانها و سناریوها» نوشته علیرضا ثمودی، عضو هیات علمی دانشگاه مفید قم، توسط موسسه اندیشهسازان نور منتشر و روانه نمایشگاه کتاب شده است.
افق آیندهپژوهی راهبردی یکی از مهمترین چالشهای پیش روی اتحادیه اروپا، چگونگی کنار آمدن با خروج بریتانیا از این مجموعه است. خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا میتواند پیامدهای قابل توجهی برای پروژه همگرایی در اروپا داشته باشد. در واقع، موضوعهای مهمی همچون بحران اقتصادی در کشورهای ضعیفت ر و ثبات حوزه یورو، مقابله با فشار ناشی از ورود مهاجران به کشورهای اروپایی، رویایی با یک روسیه قدرت یافته و مقابله با بحران تروریسم، و قدرت یابی احزاب دست راستی، اتحادیه اروپا را در شرایط دشواری قرار داده است.
شدت این بحرانها به گونهای که برخی از کارشناسان از فروپاشی احتمالی این اتحادیه سخن به میان میآورند. کتاب «اتحادیه اروپا پس از برگزیت؛ بحرانها و سناریوها» درصدد بررسی بحرانهای پیش روی اتحادیه اروپا و البته مطالعه علمی سناریوهای محتمل در خصوص آینده این اتحادیه است. همچنین روابط اقتصادی و سیاسی میان جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره با فراز و نشیبهایی بوده است و این اتحادیه در سالهای زیادی مهمترین شریک تجاری ایران بوده است. از یک سو، با توجه به تاثیرگذار بودن جمهوری اسلامی ایران در بسیاری از موضوعهای منطقهای و از سوی دیگر، اهمیت منطقه غرب آسیا برای اتحادیه اروپا، ایران جایگاهی مهم در سیاستهای خارجی و امنیتی اتحادیه یافته است.
اتحادیه اروپا همچنین یکی از طرفهای مهم گفتگوهای هستهای بود که از ابتدای مطرح شدن برنامه هستهای ایران نقشی تاثیرگذار بر عهده داشت. از این رو، آشنایی با تحولات این کنشگر و این موضوع که کدام سناریوی احتمالی (از همگرایی کامل تا فروپاشی کامل) برای جمهوری اسلامی ایران میتواند بهتر باشد، برای دانشجویان، کارشناسان و تصمیمسازان و تصمیمگیران در داخل ایران نیز امری ضروری است.
این کتاب در سه فصل با عنوان «رهیافتهای نظری و جایگاه اتحادیه اروپا در نظام بینالملل»، «بحرانهای پیش روی اتحادیه اروپا» و «رویکردهای نظری به همگرایی و واگرایی اروپایی و سناریوهای پیش روی اتحادیه اروپا» تالیف شده است.
منبع: خوزنامه